Korlátozások Magyarországon 2021.03.08-tól

2021 márc 8

Megjelent a Kormány 104/2021. (III. 5.) és a 105/2021. (III. 5.) Korm. rendelete a veszélyhelyzet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló kormányrendeletek módosításáról,ami az alábbiakat tartalmazza.

 

A személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiség vagy helyszín köteles zárva tartani, ezekben a helyiségben csak az ott dolgozók tartózkodhatnak.

 

Vannak kivételek, ugyanis továbbra is be lehet menni az alábbi szolgáltatást nyújtó helyszínekre:

1. pénzügyi szolgáltatások (pl. bank, lízingcég);

2. közlekedési és szállítási szolgáltatás (pl. buszpályaudvar, futárszolgálatok irodái);

3. magánegészségügyi szolgáltatás, ideértve a szemüvegkészítést is (pl. orvosok, optikusok);

4. szociális szolgáltatás (pl. falu- és tanyagondnok, családsegítő, pszichiátriai alapellátás, rehab. intézmény, hajléktalanszálló);

5. postai, csomagküldő és házhozszállítási szolgáltatás (pl. posta, csomagátvételi pontok);

6. totózó és lottózó;

7. járműszerviz, mezőgazdasági és iparigép-, háztartásigép-szerviz, épületgépészeti szolgáltatás (pl. gépjavítóműhelyek, gázszerelő, vízszerelő, klímaszerelő, fűtésszerelő helyiségei);

8. informatikai, kommunikációseszköz-javítási szolgáltatás (pl. számítógépszerviz, telefonszerviz);

9. temetkezési szolgáltatás;

10. állat-egészségügyi szolgáltatás;

11. állat-, növényegészségügyi, élelmiszer-vizsgálati laboratóriumi szolgáltatás;

12. élelmiszer-feldolgozási szolgáltatás (pl. hűtőház, vágóhíd);

13. közétkeztetési szolgáltatás;

14. állattenyésztési szolgáltatás (pl. inszeminátorok, ketrectisztítók, nyájterelők, birkanyírók, állatgondozók irodái);

15. ügyvédi szolgáltatás;

16. biztonsági szolgáltatás (pl. pénzszállítók, távfelügyelők irodái);

17. épületüzemeltetési és irodai szolgáltatás (pl. takarítók, karbantartók, fénymásolók, dokumentumszerkesztők, titkársági tevékenységet végzők helyiségei);

18. járműkölcsönzési és gépkölcsönzési szolgáltatás;

19. mosási és tisztítási szolgáltatás (pl. mosoda, autómosó).

 

Tehát a szolgáltatást nyújtók közül biztosan nem nyithatnak ki például a kozmetikusok, manikűrösök, masszőrök, fodrászok, pedikűrösök, tetoválóstúdiók, hiszen ahhoz, hogy ők dolgozni tudjanak, a szolgáltatást igénybe vevőnek személyesen meg kell jelennie.

 

Szeretném kiemelni, hogy a fenti rendelkezések nem azt jelentik, hogy a kivételek közt nem szereplő tevékenységi kört végzők nem dolgozhatnak, csupán azt jelenti, hogy az ő irodáikba, az általuk üzemeltetett helyiségekbe nem mehetnek be az ügyfelek, vevők.

 

Fontos kihangsúlyozni azt is, hogy akinek zárva kell lennie, az nyilván ezen időszakban a pénztárgépét sem kapcsolhatja be (hiszen nincsenek betérő vevői). A dolgozókat érdemes rá figyelmeztetni, hogy ha bejönnek dolgozni – mondjuk takarítani, rendet rakni, előkészíteni dolgokat arra az időszakra, amikor majd kinyithatnak -, akkor a megszokott mozdulatot (a pénztárgép bekapcsolását) most felejtsék el.

 

A szálláshelyekre az eddig érvényben lévő szabályok (üzleti, gazdasági, oktatási célból érkező vendégek ott tartózkodhatnak) továbbra is érvényesek azzal, hogy a szálláshelyen lévő kaszinóba, kártyaterembe már nem lehet bemenni.

 

A jégpályák, uszodák, edző- és fitnesztermek, és sportlétesítmények is az eddigi rend szerint lehetnek nyitva, vagyis a versenyszerűen sportolók ott edzésen vagy sportrendezvényen részt vehetnek.

 

Természetesen most is leírták a szankciókat, mely szerint a fenti szabályok megsértőit 100.000,- Ft-tól 1.000.000,- Ft-ig terjedő bírsággal sújtják, a helyiséget pedig minimum 1 napra, max. 1 évre bezárják. A hely üzemeltetője mentesülhet a bírság alól, ha a jogellenes helyzet felszámolása érdekében a jogsértőt felszólította a távozásra, és ha ő ennek nem tett eleget, akkor értesítette a rendőrséget.

 

A közigazgatásban dolgozók home office-ban dolgoznak, saját eszközeik használatával. Munkahelyen történő munkavégzés elrendelhető azok számára, akik esetében ez feltétlenül szükséges (pl. járvány elleni védekezésben részt vevők).

 

A Kormány kéri, hogy a gazdaság szereplői törekedjenek az otthoni munkavégzés alkalmazására.

 

2021.03.08-tól 2021.04.07-ig a köznevelési intézmények (az óvoda és a pedagógiai-szakmai szolgáltatást nyújtó intézmény kivételével) és a szakképző intézmények digitális munkarendben működnek, az óvodákban pedig rendkívüli szünet van érvényben. (Vagyis csak a bölcsődék maradhatnak nyitva.) A felnőttképzést is digitális eszköz segítségével vagy távoktatással kell megoldani, de felnőttképzésben vizsga nem szervezhető (a már meghirdetett vizsgát el kell halasztani). A kollégiumok az oktatási intézmény igazgatója döntése szerint működnek.

Az óvodában és az általános iskolában ezen időszakban a szülő kérelmére az intézményvezetőnek gondoskodnia kell a gyermekek napközbeni felügyeletének megszervezéséről. Ugyanakkor a Kormány nagyon szépen kéri a szülőket, hogy csak a legszükségesebb esetben vegyék igénybe ezt a lehetőséget. A kérelmet elektronikusan is be lehet nyújtani az intézményvezető felé.

 

A külügyminiszter közzétette azon államok listáját, ahonnan gazdasági vagy üzleti céllal korlátozás nélkül beléphetnek az ottani állampolgárok Magyarországra, illetve ahonnan a magyar állampolgárok korlátozás nélkül hazajöhetnek. Ennek figyelembevételével tehát a következő ország mentesülnek a korlátozás alól: EU tagállamok, EGT államok vagy azzal azonos jogállású államok, EU tagjelölt államok, Egyesült Királyság, USA, Bahrein, Egyesült Arab Emírségek, India, Indonézia, Izrael, Japán, Kína, Koreai Köztársaság, Oroszország, Szingapúr, Törökország, Ukrajna.

 

Jelentősen módosul a gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló 485/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet is, ugyanis kiterjesztik az adó- és járulékkedvezmények, valamint az ágazati bértámogatás körét.

 

Adó- és járulékkedvezmény

 

Akik eddig kedvezményben részesültek, azok továbbra is kapják azt (kissé kibővítve).

2021. március hónapra vonatkozóan viszont még több vállalkozásnak nem kell

– szociális hozzájárulási adót fizetniük a munkaviszonyban foglalkoztatottak után,

– szakképzési hozzájárulást fizetniük;

– rehabilitációs hozzájárulást fizetniük;

– KIVA-t fizetniük a személyi jellegű kifizetések összege után és

– a bruttó bér 50 %-át kérhetik ágazati bértámogatásként.

 

Ezen kívül a valamelyik – a korábban felsorolt és a most leírásra kerülő – tevékenységet tényleges főtevékenységként végző egyéni és társas vállalkozók is mentesülnek 2021. március hónapra saját maguk után a szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség alól.

 

A 2021. március hónapban a kedvezményezetti körbe kerülő tevékenységek (ha azt főtevékenységként végzik) a következők:

TEÁOR 4719 Iparcikk jellegű bolti vegyes kiskereskedelem

TEÁOR 4743 Audio-, videoberendezés kiskereskedelme

TEÁOR 4751 Textil-kiskereskedelem

TEÁOR 4754 Villamos háztartási készülék kiskereskedelme

TEÁOR 4759 Bútor, világítási eszköz, egyéb háztartási cikk kiskereskedelme

TEÁOR 4761 Könyv-kiskereskedelem

TEÁOR 476203 Papír-, írószer-, irodaszer- és nyomtatvány-kiskereskedelem

TEÁOR 4763 Zene-, videofelvétel kiskereskedelme

TEÁOR 4764 Sportszer-kiskereskedelem

TEÁOR 4765 Játék-kiskereskedelem

TEÁOR 4771 Ruházat kiskereskedelem

TEÁOR 4772 Lábbeli-, bőráru-kiskereskedelem

TEÁOR 477601 Virág-, koszorú- és dísznövény-kiskereskedelem

TEÁOR 4777 Óra-, ékszer-kiskereskedelem

TEÁOR 4778 Egyéb m.n.s. új áru kiskereskedelme (kivéve a optikai és a mezőgazdasági tevékenységet tényleges főtevékenységként végzőket)

TEÁOR 4779 Használtcikk bolti kiskereskedelme

TEÁOR 5629 Egyéb vendéglátás (oktatási intézményben működő vállalkozások esetén)

TEÁOR 7722 Videokazetta, lemez kölcsönzése

TEÁOR 7729 Egyéb személyi használatú, háztartási cikk kölcsönzése (kivéve az építési és szerelési munkához kapcsolódó cikkek kölcsönzését tényleges főtevékenységként végzőket)

TEÁOR 7990 Egyéb foglalás

TEÁOR 8553 Járművezetés oktatás

TEÁOR 8559 M.n.s. egyéb oktatás

TEÁOR 8560 Oktatást kiegészítő tevékenység

TEÁOR 9200 Szerencsejáték, fogadás (kivéve a totózó és a lottózó)

TEÁOR 9521 Szórakoztatóelektronikai cikk javítása

TEÁOR 9523 Lábbeli, egyéb bőráru javítása

TEÁOR 9524 Bútor, lakberendezési tárgy javítása

TEÁOR 9525 Óra-, ékszerjavítás

TEÁOR 9529 Egyéb személyi, háztartási cikk javítása (kivéve a kerékpárok javítása tevékenységet tényleges főtevékenységként végzőket)

TEÁOR 9602 Fodrászat, szépségápolás

TEÁOR 9609 M.n.s. egyéb személyi szolgáltatás

 

 

Esetükben kérdéses, hogy a 2020.05.-2020.10. hónap, vagy a 2020.09.-2021.02. hónap alatt elért bevételt kell-e vizsgálni (az alaprendelet ugyanis 2020.11.11-én lépett hatályba és az szerepel benne, hogy a hatályba lépést megelőző 6 hónap bevételét kell vizsgálni, és ha a fenti tevékenységi körök valamelyikéből származó bevétel eléri az összes bevétel 30 %-át, akkor jár nekik a kedvezmény). A rendelet alapján ugyan egyértelmű, hogy a 2020.05.-2020.10. hónap időszaka a mérvadó, de ugyanezen rendeletben írnak az ágazati bértámogatásról is, mely szerint a rendelet hatálybalépésekor meglévő munkaszerződések alapján jár a támogatás. Vagyis a most bekerülő új tevékenységi kört végzők is csak a 2020.11.11-én már náluk dolgozókra kaphatnák a bértámogatást. Nem gondolom, hogy a támogatásból ki szerették volna zárni azokat, akiket mondjuk idén vettek fel a vállalkozások.

 

 

A már korábban kedvezményezetti körbe tartozó TEÁOR számok az alábbiak:

TEÁOR 4939 M.n.s. egyéb szárazföldi személyszállítás (ha nem közszolgáltató és van közúti személyszállítási engedélye)

TEÁOR 5510 Szállodai szolgáltatás

TEÁOR 5520 Üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatás

TEÁOR 5530 Kempingszolgáltatás

TEÁOR 5590 Egyéb szálláshely szolgáltatás

TEÁOR 5610 Éttermi, mozgó vendéglátás

TEÁOR 5621 Rendezvényi étkeztetés

TEÁOR 5630 Italszolgáltatás

TEÁOR 5914 Filmvetítés

TEÁOR 7911 Utazásközvetítés

TEÁOR 7912 Utazásszervezés

TEÁOR 8230 Konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése

TEÁOR 8551 Sport és szabadidős képzés

TEÁOR 9001 Előadó-művészet

TEÁOR 9002 Előadó-művészetet kiegészítő tevékenység

TEÁOR 9004 Művészeti létesítmények működtetése

TEÁOR 9102 Múzeumi tevékenység

TEÁOR 9104 Növény-, állatkert, természetvédelmi terület működtetése

TEÁOR 9311 Sportlétesítmény működtetése

TEÁOR 9312 Sportegyesületi tevékenység

TEÁOR 9313 Testedzési szolgáltatás

TEÁOR 9319 Egyéb sporttevékenység

TEÁOR 9321 Vidámparki, szórakoztatóparki tevékenység

TEÁOR 9329 M.n.s. egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenység

TEÁOR 9604 Fizikai közérzetet javító szolgáltatás (de csak ha megfelel a közfürdők létesítésének és üzemeltetésének közegészségügyi feltételeiről szóló 37/1996. (X. 18.) NM rendelet szabályainak.)

 

Továbbra is feltétele a kedvezmény igénybevételének, hogy a munkavállaló kifizeti dolgozója részére a bért, a munkaviszonyt felmondással nem szünteti meg a kedvezményes időszakban, nyilatkozik a járulékbevallásban, hogy a munkavállalót a veszélyhelyzetre való tekintettel elbocsájtotta volna. Ne felejtsük el azt sem, hogy az ezzel kapcsolatos iratokat 10 évig meg kell őrizni!

 

Aki 2021 februárjában már kisadózó volt, és a tevékenységi körei között februárban már szerepelt (nem feltétlenül főtevékenységként) valamelyik kedvezményezett TEÁOR szám, annak 2021. március hónapra nem kell KATA-t fizetnie, és a tavalyi évhez hasonlóan most sem csökkenti a KATA-keretet, valamint a tb-ellátások alapját a mentesülés. Azért, hogy egyben legyenek az adatok, íme a teljes lista a KATA-elengedésről:

TEÁOR 4719 Iparcikk jellegű bolti vegyes kiskereskedelem

TEÁOR 4743 Audio-, videoberendezés kiskereskedelme

TEÁOR 4751 Textil-kiskereskedelem

TEÁOR 4754 Villamos háztartási készülék kiskereskedelme

TEÁOR 4759 Bútor, világítási eszköz, egyéb háztartási cikk kiskereskedelme

TEÁOR 4761 Könyv-kiskereskedelem

TEÁOR 476203 Papír-, írószer-, irodaszer- és nyomtatvány-kiskereskedelem

TEÁOR 4763 Zene-, videofelvétel kiskereskedelme

TEÁOR 4764 Sportszer-kiskereskedelem

TEÁOR 4765 Játék-kiskereskedelem

TEÁOR 4771 Ruházat kiskereskedelem

TEÁOR 4772 Lábbeli-, bőráru-kiskereskedelem

TEÁOR 477601 Virág-, koszorú- és dísznövény-kiskereskedelem

TEÁOR 4777 Óra-, ékszer-kiskereskedelem

TEÁOR 4778 Egyéb m.n.s. új áru kiskereskedelme (kivéve a optikai és a mezőgazdasági tevékenységet tényleges főtevékenységként végzőket)

TEÁOR 4779 Használtcikk bolti kiskereskedelme

TEÁOR 4939 M.n.s. egyéb szárazföldi személyszállítás (ha nem közszolgáltató és van közúti személyszállítási engedélye)

TEÁOR 5510 Szállodai szolgáltatás

TEÁOR 5520 Üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatás

TEÁOR 5530 Kempingszolgáltatás

TEÁOR 5590 Egyéb szálláshely szolgáltatás

TEÁOR 5610 Éttermi, mozgó vendéglátás

TEÁOR 5621 Rendezvényi étkeztetés

TEÁOR 5629 Egyéb vendéglátás (oktatási intézményben működő vállalkozások esetén)

TEÁOR 5630 Italszolgáltatás

TEÁOR 5914 Filmvetítés

TEÁOR 7722 Videokazetta, lemez kölcsönzése

TEÁOR 7729 Egyéb személyi használatú, háztartási cikk kölcsönzése (kivéve az építési és szerelési munkához kapcsolódó cikkek kölcsönzését tényleges főtevékenységként végzőket)

TEÁOR 7911 Utazásközvetítés

TEÁOR 7912 Utazásszervezés

TEÁOR 7990 Egyéb foglalás

TEÁOR 8230 Konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése

TEÁOR 8551 Sport és szabadidős képzés

TEÁOR 8553 Járművezetés oktatás

TEÁOR 8559 M.n.s. egyéb oktatás

TEÁOR 8560 Oktatást kiegészítő tevékenység

TEÁOR 9001 Előadó-művészet

TEÁOR 9002 Előadó-művészetet kiegészítő tevékenység

TEÁOR 9004 Művészeti létesítmények működtetése

TEÁOR 9102 Múzeumi tevékenység

TEÁOR 9104 Növény-, állatkert, természetvédelmi terület működtetése

TEÁOR 9200 Szerencsejáték, fogadás (kivéve a totózó és a lottózó)

TEÁOR 9311 Sportlétesítmény működtetése

TEÁOR 9312 Sportegyesületi tevékenység

TEÁOR 9313 Testedzési szolgáltatás

TEÁOR 9319 Egyéb sporttevékenység

TEÁOR 9321 Vidámparki, szórakoztatóparki tevékenység

TEÁOR 9329 M.n.s. egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenység

TEÁOR 9521 Szórakoztatóelektronikai cikk javítása

TEÁOR 9523 Lábbeli, egyéb bőráru javítása

TEÁOR 9524 Bútor, lakberendezési tárgy javítása

TEÁOR 9525 Óra-, ékszerjavítás

TEÁOR 9529 Egyéb személyi, háztartási cikk javítása (kivéve a kerékpárok javítása tevékenységet tényleges főtevékenységként végzőket)

TEÁOR 9602 Fodrászat, szépségápolás

TEÁOR 9604 Fizikai közérzetet javító szolgáltatás (de csak ha megfelel a közfürdők létesítésének és üzemeltetésének közegészségügyi feltételeiről szóló 37/1996. (X. 18.) NM rendelet szabályainak.)

TEÁOR 9609 M.n.s. egyéb személyi szolgáltatás

 

 

Márciusra már az újonnan bekerült tevékenységi kört tényleges főtevékenységként végzők is kérhetik az ágazati bértámogatást. Akik már eddig is kapták, azoknak nem kell újra kérvényezniük, a korábban benyújtott kérelmek érvényesek márciusra is. Mindegyiküknek igazolniuk kell azonban majd a támogatás utolsó napját követő második hónap végéig a támogatásra való jogosultságot, így tehát az ágazati bértámogatás egyelőre támogatási előlegnek minősül.

 

A szálláshely-szolgáltatás támogatásában nincs most változás.

 

Az ingyenes internethozzáférést 2021. március hónapra az általános iskolában jogviszonyban lévők is igénybe vehetik (egyszer 30 napra).

 

Az 52/2021. (II.9.) Korm.rendeletben határozták meg, hogy mely tevékenységet végzőknek nem kell bérleti díjat fizetniük, ha az államtól, az önkormányzattól, vagy ezek gazdasági társaságaitól bérelik a helyiséget. Ez a kör most bővül, ugyanis azoknak, akik élő bérleti szerződéssel rendelkeznek és 2021.03.03-án az alábbi tevékenységeket végezték, nem kell 2021. március hónapra bérleti díjat fizetniük (ha már kifizették, akkor pedig 2021.03.16-ig vissza kell kapniuk):

TEÁOR 4719 iparcikk jellegű bolti vegyes kiskereskedelem,

TEÁOR 4743 audio-, videoberendezés kiskereskedelem,

TEÁOR 4751 textil-kiskereskedelem,

TEÁOR 4754 villamos háztartási készülék kiskereskedelem,

TEÁOR 4759 bútor, világítási eszköz, egyéb háztartási cikk kiskereskedelem,

TEÁOR 4761 könyv-kiskereskedelem,

TEÁOR 476203 papíráru-kiskereskedelem,

TEÁOR 4763 zene-, videofelvétel kiskereskedelem,

TEÁOR 4764 sportszer-kiskereskedelem,

TEÁOR 4765 játék-kiskereskedelem,

TEÁOR 4771 ruházat kiskereskedelem,

TEÁOR 4772 lábbeli-, bőráru-kiskereskedelem,

TEÁOR 477601 virág-, koszorú- és dísznövény-kiskereskedelem,

TEÁOR 4777 óra-, ékszer-kiskereskedelem,

TEÁOR 4778 egyéb m.n.s. új áru kiskereskedelem (kivéve az optikai és a mezőgazdasági tevékenységet tényleges főtevékenységként folytatók),

TEÁOR 4779 használtcikk bolti kiskereskedelem,

TEÁOR 5629 oktatási intézményben működő vállalkozások esetén egyéb vendéglátás,

TEÁOR 7722 videokazetta, lemez kölcsönzése,

TEÁOR 7729 egyéb személyi használatú, háztartási cikk kölcsönzése (kivéve az építési és szerelési munkához kapcsolódó cikkek kölcsönzését tényleges főtevékenységként végzőket),

TEÁOR 7990 egyéb foglalás,

TEÁOR 8553 járművezetés oktatás,

TEÁOR 8559 m.n.s. egyéb oktatás,

TEÁOR 8560 oktatást kiegészítő tevékenység,

TEÁOR 9200 szerencsejáték, fogadás tevékenységet, kivéve a totózó és lottózó,

TEÁOR 9521 szórakoztatóelektronikai cikk javítása,

TEÁOR 9523 lábbeli, egyéb bőráru javítása,

TEÁOR 9524 bútor, lakberendezési tárgy javítása,

TEÁOR 9525 óra-, ékszerjavítás,

TEÁOR 9529 egyéb személyi, háztartási cikk javítása (kivéve a kerékpárok javítását tényleges főtevékenységként folytatókat),

TEÁOR 9602 fodrászat, szépségápolás,

TEÁOR 9609 m.n.s. egyéb személyi szolgáltatás.

 

Megjelent az egészségügyi szolgálatra való berendelés szabályait részletesen taglaló 106/2021. (III.5.) Kormányrendelet. Ebben leírják, hogy mely egészségügyi dolgozót, mikor, hova milyen feltételekkel lehet a veszélyhelyzet ideje alatt berendelni szolgálatteljesítésre.

A rezidensek betegellátásban való részvételéről pedig a 107/2021. (III.5.) Korm.rendeletben írnak részletesen.

 

Ha a védettségi igazolvány kiadását a szervezetben lévő ellenanyag kimutatása alapján kérjük (vagyis nem a betegségből való kigyógyulás vagy az oltottság miatt), akkor a laboratóriumi vizsgálatot végzőt erről tájékoztatnunk kell, mivel csak ekkor fogják a leletre ráírni, hogy az ellenanyag jelen van-e a szervezetünkben (ez pedig kell az igazolvány kiadásához).

 

Újabb fogalommal ismerkedhetünk meg, ez pedig a „szigorított védekezés ideje”. Ez a 2021.03.08.-2021.04.05. közötti időszakot foglalja magába. Fontosabb rendelkezések a szigorított védekezés idején:

– Ezen időszak a kézbesítési kifogás, a mulasztás igazolása iránti kérelem előterjesztésének határidejébe nem számít bele.

– Az ezen időszakban lejáró vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség határideje a szigorított védekezés megszűnését követő 90. napig meghosszabbodik.

– Végrehajtói kézbesítésre nem kerülhet sor (nem mehetnek ki lefoglalni a végrehajtók), majd csak a szigorított védekezés megszűnését követő 15. naptól.

– Hagyományos árverés, helyszíni eljárás, kilakoltatás sem lehetséges.

– Szünetel a gyermekek külföldön élő személy részére történő átadása.

– Nem lehet végrehajtási rendbírsággal sújtani azt, aki a járványügyi intézkedések miatt nem tudott eleget tenni a jogszabályban foglalt kötelezettségének.

– Nem lehet szóban beadványt előterjeszteni a közjegyzőnél.

– Szünetel a személyes ügyfélfogadás a bírósági kezelőirodákon.

– A bíróság elnöke elrendelheti, hogy a bíró munkáját csak a tárgyalás vagy a nyilvános ülés ideje alatt végezze a bíróságon.

– Cégkivonatot is csak postai vagy elektronikus úton lehet lekérni, személyesen nem.

– Hagyatéki tárgyalást nem lehet kitűzni. A már kitűzött tárgyalást lehetőség szerint elektronikus eszközökkel kell megtartani (ha ez nem lehetséges, akkor a tárgyalást el kell halasztani). A hagyaték tárgyalás megtartása nélkül is átadható, ha nincs végintézkedés.

– A bíróság tárgyaláson kívül jár el, ítéletet is tárgyaláson kívül hoz. Tárgyalást, nyilvános ülést 2021.04.05. utáni időpontra lehet kitűzni.

FRISS